Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών

Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και μετατροπή της κατοχής και καλλιέργειας ναρκωτικών για προσωπική χρήση σε πταίσμα, καθώς και διαβάθμιση των ποινών για τους διακινητές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τους βασικούς άξονες του οποίου περιέγραψε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.




Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και μετατρέπεται σε πταίσμα από πλημμέλημα η προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών, αλλά και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Παράλληλα, προβλέπονται διαβάθμιση των ποινών για τους διακινητές ναρκωτικών. Καθορίζονται ελαφρύτερες, βαρύτερες και ιδιαίτερα σοβαρές ποινές, ώστε να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών. Επίσης, προβλέπεται ότι οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών δεν θα τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης ακόμα και αν επικαλεστούν εξάρτηση από ναρκωτικά.

Όπως ανέφερε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη θεραπεία και προβλέπεται:

α) η εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικός όρος,
β) ηυποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και η παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης,
γ) η χορήγηση υφ' όρον απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης,
δ) η αναβολή της άσκησης ποινικής δίωξης ε) η αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης
στ) η αναστολή εκτέλεσης ποινής, ζ) η υποχρεωτική αναβολή στράτευσης
η) η υποχρεωτική αναβολή της δίκης.

Επίσης σε περίπτωση ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προβλέπονται η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη, η υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται και η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com