Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πρόστιμα σε ενώσεις μεσιτών για την αμοιβή 2% επί της αξίας ακινήτων

Πρόστιμα για εναρμονισμένη πρακτική επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τέσσερις ενώσεις μεσιτών που επέμεναν να επιβάλλουν στα μέλη τους να ορίζουν ποσοστό κατώτατης αμοιβής το 2% της αξίας των ακινήτων, αν και νομικά αυτό έχει καταργηθεί από τις αρχές τις δεκαετίας του 90.




Πρόκειται για τις ενώσεις Αθηνών-Αττικής (πρόστιμο 15.515,31 ευρώ), Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (13.263,27 ευρώ), Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας (165,60 ευρώ) και Νομού Χανίων (792,00 ευρώ).

Τα πρόστιμα, αναφέρει η επιτροπή, είναι σχετικά μικρά επειδή δεν μπορεί να προσδιοριστεί αντικειμενικά ο τζίρος των μελών των ενώσεων. Οι παραπάνω ενώσεις, σύμφωνα με την απόφαση "είχαν προχωρήσει επί βλάβη των καταναλωτών σε άμεσο ή έμμεσο ορισμό κατώτατων αμοιβών, με το να ορίζουν ρητά στο Καταστατικό ή σε άλλα έγγραφά τους το ποσοστό 2% επί της αξίας του ακινήτου, ως ελάχιστη αμοιβή παροχής μεσιτικών υπηρεσιών, ή με συστάσεις και οδηγίες προς τα μέλη τους για παγίωση πρακτικής για αξίωση ως κατώτατης μεσιτικής αμοιβής 2% ή και με την απαγόρευση διαφήμισης για λήψη μειωμένης (κάτω του 2%) ή μηδενικής αμοιβής".

Τους επιβάλλει ακόμη να ενημερώσουν με επιστολή τα μέλη τους, ότι μπορούν να ζητούν αμοιβές μικρότερες του 2% και να αναρτήσουν την ίδια επιστολή σε εφημερίδες και τις ιστοσελίδες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com