Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Γ.Μανιάτης: Το 2012 οι διαγωνισμοί παραχώρησης περιοχών για έρευνες πετρελαίου

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, το 2012 θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη με σκοπό τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων για πετρέλαιο. Θα έχει προηγηθεί η διαδικασία των σεισμικών ερευνών στις περιοχές αυτές με τη μέθοδο των μη αποκλειστικών δεδομένων.




Μιλώντας στο Μεσογειακό συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Μανιάτης άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργειών μεταξύ των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και TAP (Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ρωσίας για διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την κρίση στις αραβικές χώρες της Β. Αφρικής.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις έρευνες πετρελαίου, ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα βρίσκεται σε εξέλιξη και πως ο νέος φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο.

Θα ακολουθήσει η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, οποίες θα πουλήσουν τα δεδομένα που θα συγκεντρώσουν σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν -μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει το 2012- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα "οικόπεδα" που θα παραχωρηθούν για έρευνες.

Αναφερόμενος στα σχέδια κατασκευής αγωγών, που θα μεταφέρουν αέριο από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η επιλογή -μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων- του αγωγού δεν πρέπει να γίνει με πολιτικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας.

Επίσης, μιλώντας για τη συμβολή της Ρωσίας στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, ο κ. Μανιάτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την υλοποίηση του αγωγού South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς θα συνεισφέρει στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας.

Τέλος, σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των βουλγαρικών αρχών στη νέα περιβαλλοντική μελέτη που υπεβλήθη πρόσφατα από την εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com