Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων

Δικογραφία σχηματίστηκε εις βάρος 22 συνολικά ατόμων, εκ των οποίων οι εννέα συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι δεκατρείς αναζητούνται και σύμφωνα με την αστυνομία ενέχονται την τελευταία πενταετία σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εκβιάσεων, τοκογλυφίας και παροχής προστασίας σε καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.



Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο «ιθύνων νους» της οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας της αστυνομίας εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ των 21 ετών και των 34 ετών, ο τρόπος δράσης τους. Επίσης διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και οι ιεραρχική τους σχέση. Προσδιορίστηκε ότι τουλάχιστον 11 άτομα δανείστηκαν με τοκογλυφικούς όρους από τον 34χρονο «εγκέφαλο» του κυκλώματος ο οποίος στη συνέχεια απαιτούσε εκβιαστικά την καταβολή των παράνομων τόκων. Ενδεικτικά, μόνο για το 2009, το κύκλωμα δάνεισε τοκογλυφικά 2,5 εκατ. ευρώ.

Εξακριβώθηκαν τα συνολικά 24 καταστήματα, τέσσερα σε Αθήνα και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη, τους ιδιοκτήτες των οποίων εκβίαζαν για την παροχή προστασίας. Τέλος, προσδιορίστηκε ότι γινόταν «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» μέσω αγορών πολυτελών οχημάτων και ακινήτων, στις οποίες προέβαινε ο 34χρονος αρχηγός του κυκλώματος και η 29χρονη σύζυγός του.

Συγκεκριμένα, μέσω του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» αποκτήθηκαν 14 πολυτελή οχήματα, εμπορικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, έξι οικίες ιδιαίτερα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, σκάφος αναψυχής, αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, πλήθος πολύτιμων κοσμημάτων και ρολογιών, μεγάλης χρηματικής αξίας.

Από το κύκλωμα δανείστηκε το ποσό των 514.000 ευρώ μία ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Ως αντάλλαγμα εκχώρησε στους τοκογλύφους τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει μεταξύ του συνεταιρισμού των ομάδων της πρώτης κατηγορίας και των καναλιών (Nova και ΕΡΤ), ακόμα και η λιγότερο εμπορική ΠΑΕ βάζει στα ταμεία της τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως!

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com