Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Στο 10,5% το έλλειμμα για το 2010

Στο 10,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε για το 2010 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας μας, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν υπέρβαση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας έναντι του αρχικού στόχου του 9,4%.



Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην Ε.Ε., πίσω από την Ιρλανδία που έκλεισε το 2010 με "τρύπα" 32,4%. Η Πορτογαλία, που είναι η τρίτη χώρα που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης, είδε το έλλειμμα του δικού της προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στο 9,1%, ενώ το έλλειμμα της Ισπανίας μετρήθηκε από την Eurostat σε 9,2%.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος εκτιμάται πως θα προκαλέσει κύμα πρόσθετων μέτρων με το οικονομικό επιτελείο να αναζητά 3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων εξετάζονται:

η επανεξέταση φοροαπαλλαγών με πιθανή κατάργηση ορισμένων από αυτά
η εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στα επιδόματα
η εισαγωγή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά
η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Στην Ε.Ε. και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια όσον αφορά τη σχέση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το κρατικό χρέος υπολογίζεται για την Ελλάδα σε 142,8% του ΑΕΠ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία (119%) και ακολουθούν το Βέλγιο (96,8%), η Ιρλανδία (96,2%) και η Πορτογαλία (93%).

Η τακτική επίσκεψη της τρόικα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου.Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποτιμήσουν τις επιδόσεις της χώρας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στις 23-24 Ιουνίου πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο σχεδόν μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ, θα παρουσιασθούν αναλυτικά σε κάθε τομέα οι περικοπές, καθώς και τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη ΔΕΗ συναντούν αντιδράσεις των συνδικαλιστών που απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Κομισιόν: Η αναθεώρηση των κανόνων της Eurostat «φταίει» για την άνοδο του ελληνικού ελλείμματος

Η αναθεώρηση των κανόνων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), οφείλεται για την προς τα πάνω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, δήλωσε Αμαντέου Αλταφαζ, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

«Δεν υπάρχει τίποτε ύποπτο» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι η Eurostat, μετά από πολλά χρόνια επιβεβαίωσε το Νοέμβριο, αλλά και σήμερα, τα στοιχεία του δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ωστόσο, ο Αμαντέου Αλταφαζ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική δημοσιονομική πολιτική εξ’ αιτίας αυτής της αύξησης του ελλείμματος και παρέπεμψε στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναμένονται το Μάιο. Όπως ανέφερε, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν κάποια ανάσχεση της ύφεσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το οικονομικό πρόγραμμα της περιόδου 2012- 2015, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση είναι φιλόδοξο και ισορροπημένο. Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ διέψευσε ότι ο επίτροπος Ολι Ρεν προτίθεται να επισκεφθεί τις προσεχείς εβδομάδες την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com