Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Kατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο ζητούν βουλευτές

Τροπολογία για την κατάργηση του καθεστώτος της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών σε εφημερίδες κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ένωσης Συντακτών.



Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αναχρονιστική και δαπανηρή, "δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας", υποχρέωση. Προτείνουν η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων να γίνεται μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Η τροπολογία δεν αναμένεται να περιληφθεί τελικώς στο νομοσχέδιο για την προστασία του Ανταγωνισμού, καθώς ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ντίνος Ρόβλιας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή "υπεύθυνη" ρύθμιση που θα αφορά σε όλες τις δημοσιεύσεις και όχι μόνο στους ισολογισμούς.

"Οργανώσεις επιχειρηματιών, με τη συνδρομή γνωστών εκδοτικών επιχειρήσεων του ημερησίου και περιοδικού τύπου", βλέπει πίσω από την πρωτοβουλία των βουλευτών η ΕΣΗΕΑ.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ανατροπή που επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση και στη διαφάνεια, μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στον Τύπο και οδηγεί στην κατάργηση θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ, ευνοώντας τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η δημοσίευση στο διαδίκτυο των οικονομικών στοιχείων, εκ των πραγμάτων, κρίνεται επισφαλής σε σχέση με το γραπτό τύπο και κρίνει ότι "καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών".

"Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και όλοι οι εργαζόμενοι στον τύπο και τα ΜΜΕ καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις των επιχειρηματικών κύκλων που αποσκοπούν στην επιβολή ενός καθεστώτος επιλεκτικής πληροφόρησης και αδυναμίας ελέγχου των οικονομικών στοιχείων από το ευρύ κοινό. Δηλώνουν δε, ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για να αποτραπεί η επιχειρούμενη ανατροπή του ισχύοντος, μέχρι σήμερα, καθεστώτος υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών και λοιπών οικονομικών στοιχείων εταιρειών", καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com