Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Διολίσθησε τον Μάρτιο η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη

Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκε τον Μάρτιο, μετά την αύξηση στα κόστη ενέργειας και τον σεισμό στην Ιαπωνία που επισκίασαν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.



Ο δείκτης καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης διολίσθησε σε 107,3 μονάδες από 107,9 τον Φεβρουάριο που ήταν το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2007, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία κάμψη μέχρι τις 107,5 μονάδες. Οι τιμές του πετρελαίου αναπήδησαν 15% φέτος, αφήνοντας εταιρίες και νοικοκυριά με λιγότερα χρήματα για δαπάνη την ίδια ώρα που οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλιμακώνουν τα μέτρα λιτότητας προκειμένου να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματά τους.

Ενώ η Γερμανική οικονομία τροφοδότησε την οικονομική επέκταση όλης της περιοχής και οι επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγή τους, η εμπιστοσύνη των επενδυτών μειώθηκε τον Μάρτιο αντανακλώντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική επίπτωση της καταστροφής στην Ιαπωνία και των εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή.

"Οι προοπτικές παραμένουν θετικές, αλλά έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τις εξαγωγές και την ψυχολογία" δήλωσε ο Gerd Hassel, οικονομολόγος της BHF Bank AG στη Φραγκφούρτη. "Αναμένουμε πως η οικονομική εμπιστοσύνη θα χειροτερέψει κι' άλλο τους προσεχείς μήνες".

Η ανάκαμψη στην Ευρώπη ήδη εμφανίζει σημάδια εξασθένισης καθώς οι ευρωπαϊκοί δείκτες εμπιστοσύνης επιδεινώθηκαν στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, ενώ έμειναν σταθεροί στη μεταποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com