Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ελλάδα, η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη

Την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνει η Ελλάδα σε θέματα διαφάνειας. Με βάση το «δείκτη αντίληψης της διαφθοράς του 2010», που παρακολουθεί η Διεθνής Οργάνωση για τη Διαφάνεια, η χώρα μας καταλαμβάνει την 78η θέση στον κόσμο.


Η κλίμακα του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς ξεκινάει από το 0 (βαθμό που παίρνουν οι πιο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη) και καταλήγει στο 10 για χώρες όπου η διαφθορά είναι άγνωστη λέξη.

Η βαθμολογία προκύπτει από την αντίληψη για τη διαφθορά κάθε χώρας που έχουν 10 παγκόσμιοι οργανισμοί, τόσο εντός όσο και εκτός της κάθε χώρας.

Την πρωτιά για τη λιγότερο διεφθαρμένη χώρα μοιράζονται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη με βαθμολογία 9.3. Στον αντίποδα βρίσκει κανείς τη Σομαλία με βαθμολογία 1,1, ενώ την προτελευταία θέση μοιράζονται το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ με 1.4.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον κατάλογο των χωρών, η θέση των οποίων έχει επιδεινωθεί στη σχετική βαθμολογία.

Ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλάδος, τόνισε:

«Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση διαμορφώθηκε παρά τις προσπάθειες της πολιτείας με θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις (προστασία πληροφοριοδοτών, παρεμβάσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, «διαύγεια», νέος νόμος για τον έλεγχο των δαπανών στις περιφερειακές εκλογές, παρεμβάσεις με τον Καλλικράτη κλπ). Η προσπάθεια δεν είναι αρκετή καθώς οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών. Η χρονιά που πέρασε κατέδειξε ότι υπάρχει ανάγκη συνολικής παρέμβασης, πιο θαρραλέας αντιμετώπισης των προβλημάτων και φυσικά εφαρμογής αποτελεσματικότερων μηχανισμών διακυβέρνησης, αν θέλουμε να πλήξουμε τη διαφθορά. Επιλογές της κυβέρνησης όπως περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων / ημιυπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα».

Οι χώρες με τη μικρότερη διαφθορά, φαίνονται στον σχετικό πίνακα:



Οι χώρες με τη μικρότερη διαφθορά Δείκτης διαφθοράς
Δανία 9,3
Νέα Ζηλανδία 9,3
Σιγκαπούρη 9,3
Φινλανδία 9,2
Σουηδία 9,2
Καναδάς 8,9
Ολλανδία 8,8
Αυστραλία 8,7
Ελβετία 8,7
Νορβηγία 8,6
Ισλανδία 8,5
Λουξεμβούργο 8,5
Χονγκ-Κόνγκ 8,4
Ιρλανδία 8
Αυστρία 7,9

Οι χώρες με βαθμολογία κοντά στην Ελλάδα Δείκτης
Μαυροβούνιο 3,7
Ρουμανία 3,7
Βουλγαρία 3,6
Ελ Σαλβαδόρ 3,6
Παναμάς 3,6
Τρινιντάντ και Τομπάγκο 3,6
Βανουάτου 3,6
Κίνα 3,5
Κολομβία 3,5
Ελλάδα 3,5
Λεσότο 3,5
Περού 3,5
Σερβία 3,5
Ταϊλάνδη 3,5
Μαλάουι 3,4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com