Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ένταση στο ευρωκοινοβούλιο από τις δηλώσεις Μπαγίς για το Κυπριακό

Υπάρχει «μια χώρα στο βορρά» και «μια χώρα στα νότια, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και δεν ξέρουμε εάν είναι καν χώρα». Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς για την Κύπρο προκάλεσε ένταση κατά τη σημερινή συνεδρίαση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. -Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.


Ο Εγκεμέν Μπαγίς αναφέρθηκε σε «δυο κράτη, δυο λαούς, δυο Προέδρους και δυο κοινοβούλια» στην Κύπρο, προκαλώντας την αντίδραση του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, που του υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού γίνονται στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η αναφορά του Μπαγίς προκάλεσε την παρέμβαση Ελλήνων και Κύπριων ευρωβουλευτών που ζήτησαν να ανακληθούν από τα πρακτικά της συνεδρίασης οι δηλώσεις του.

Ωστόσο, η Συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Ελέν Φλότρ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Στέφαν Φούλε κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης, ώστε να δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας επισήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει εξαιρετική ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας.

Ο Επίτροπος υπεραμύνθηκε της νομικής βάσης που επέλεξε η Επιτροπή για το απευθείας εμπόριο, επιμένοντας ότι είναι η κατάλληλη και πως με αυτή δεν τίθενται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Όπως είπε, η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί στη Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com