Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ζητούν κορυφαίοι οικονομολόγοι

Κορυφαίοι οικονομολόγοι, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Τομάζο Παντόα-Σκιόπα (τέως υπουργός οικονομίας της Ιταλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ), καθώς και ο Πέτερ Μποφίνγκερ (μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων) υπογραμμίζουν, μέσω δημοσιεύματος των Financial Times, πως απαιτείται διαρκής μηχανισμός διάσωσης για την παροχή επείγουσας χρηματοδότησης σε χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.


Επίσης, σημιεώνουν πως ο μηχανισμός "είναι κρίσιμης σπουδαιότητας για την ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει μία σοβαρή διαταραχή της αγοράς" και πως "απαιτείται η ανάληψη άμεσης δράσης".

Η ομάδα αυτή των οικονομολόγων υποστηρίζεται από τον Ζακ Ντελόρ, τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ρομάνο Πρόντι, τέως Ιταλό πρωθυπουργό και πρόεδρο της Επιτροπής, και τον Guy Verhofstadt, αρχηγό της φιλελεύθερης ομάδας ALDE στην Ευρωπαϊκή Βουλή.

Η ιδέα ενός διαρκούς μηχανισμού διάσωσης εκτιμάται πως συγκεντρώνει την υποστήριξη - αν και συγκαλυμμένη - της ΕΚΤ και της ευρωπαϊκής Βουλής. Βρίσκει, όμως, αντίθετη την γερμανική κυβέρνηση η οποία φοβάται πως έτσι θα εξασθενίσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να λάβουν τα αναγκαία σκληρά μέτρα για την εξυγίασνη των δημοσίων οικονομικών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com