Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Παρανομίες στην ΕΡΤ έδειξαν τα πορίσματα

Κακοδιοίκηση, αδιαφάνεια, παράνομες αναθέσεις και αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ κατά την περίοδο της διοίκησης Παναγόπουλου διαπιστώνουν οι επιθεωρητές-ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης υπό τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΕΔΔ Αριστείδη Μπουρδάρα. Τα πορίσματα- εκθέσεις από τις δύο επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση παραδόθηκαν στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο.



Οι εκθέσεις έχουν ήδη διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών που προκύπτουν από τον έλεγχο, ενώ οι επιθεωρητές ζητούν από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο την άσκηση πειθαρχικών διώξεων εναντίον υπαλλήλων της ΕΡΤ σε βάρος των οποίων προκύπτουν ευθύνες. Παράλληλα ο κ. Γερουλάνος έδωσε εντολή για άμεση σύγκλιση έκακτου διοικητικού συμβουλίου στην ΕΡΤ προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της νομιμότητας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ανάκληση παράνομων πραξένων, αναζήτηση παράνομων αμοιβών ή μπόνους κ.α.).

Τα πορίσματα

Στα πορίσματά τους οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώνουν παράνομες χορηγήσεις σε ανώτατα στελέχη της ΕΡΤ, αλλά και καταβολές μπόνους, παράνομες αναθέσεις με τη μέθοδο της κατάτμησης για τηλεοπτικά σήματα και γραφιστικές εφαρμογές, παραγωγές και αμοιβές τεχνικών συμβούλων ενώ χαρακτηρίζουν μη νόμιμη την πρόσληψη νομικού συμβούλου-προϊσταμένου της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ και ξεκαθαρίζουν ότι για σειρά συμβάσεων έργου με εξωτερικούς συνεργάτες και προσωπικό ειδικών θέσεων (ΠΕΘ) δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διατάξεις.

Στις διαπιστώσεις τους οι ελεγκτές σημειώνουν ότι το 2005 και το 2006 χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ως πάγιες προκαταβολές ποσά 48.000 ευρώ και 98.000 ευρώ χωρίς όμως να δικαιολογούνται καθώς δεν πραγματοποιήθηκε καμία πληρωμή δαπάνης. Το 2007 και το 2008 χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ προκαταβολές 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ επίσης χωρίς να δικαιολογούνται αφού δεν πραγματοποιήθηκε καμία πληρωμή δαπάνης. Κι αυτά διαπιστώθηκαν από τον έλεγχο του κωδικού για τις πάγιες προκαταβολές της θυγατρικής της ΕΡΤ «Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση Α.Ε. Ανάπτυξης Συνδρομητικών Οπτικοακουστικών Υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τους ελεγκτές την τριετία 2006-2008 δόθηκαν μπόνους 2.329.867 ευρώ χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους.

Παράνομη χαρακτηρίζουν και την απευθείας ανάθεση σε ξένη εταιρεία (Red Bee) της παραγωγής των νέων τηλεοπτικών σημάτων της ΕΡΤ που συνολικά κόστισε 1.406.841 ευρώ. Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι δεν έγινε διαγωνισμός, ενώ υπήρξε κατάτμηση σε τέσσερις επιμέρους συμβάσεις ώστε να μην γίνει προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά παράβαση των διατάξεων του Ν.3060/2002. Παράλληλα η ανάθεση έγινε και κατά παράβαση τόσο του Κανονισμού Προμηθειών Ραδιοφωνικού και Τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ ΑΕ όσο και του Π.Δ 60/2007, δεδομένου ότι για την εν λόγω ανάθεση έπρεπε να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του άρθρου 24 του Π.Δ. 60/2007. «Με την διαδικασία ανάθεσης -σημειώνεται-, που εσφαλμένα επέλεξε να εφαρμόσει η ΕΡΤ ΑΕ, δεν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας και της δημοσιότητας από ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, για ένα έργο μεγάλου εύρους και σημαντικού κόστους, με αποτέλεσμα να παρακαμφθεί ο νόμος, να μην διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή εταιρειών και να μην επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός ανταγωνισμός που ενδεχομένως να απέφερε μικρότερο κόστος».

Μη σύννομη χαρακτηρίζεται και η ανάθεση σε τέσσερις τεχνικούς συμβούλους συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 218.000 ευρώ καθώς «έγινε εσφαλμένη υπαγωγή στις διατάξεις περί δημοσίων έργων καθώς δεν συνδέονται με την εκτέλεση κάποιου τεχνικού έργου, αλλά με παροχή υπηρεσιών για την αδειοδότηση σταθμών εκπομπής της ΕΡΤ Α.Ε. και ως εκ τούτου έπρεπε να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός, λόγω ύψους ποσού του συνολικού προϋπολογισμού τους».

Ταυτόχρονα όμως δεν ορίστηκε επιτροπή οριστικής και προσωρινής παραλαβής των υπηρεσιών, δεν συνδέθηκε η τμηματική καταβολή του ποσού ανάλογα με την πρόοδο και η αποπληρωμή ορίστηκε κατ' αποκοπή και έγινε απλώς με τη διαβίβαση αντίστοιχων αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι από τους τεχνικούς συμβούλους δεν παραδόθηκε το σύνολο των συμβάσεων, δεν υπήρξε δηλαδή άρτια εκπλήρωση υποχρεώσεων, αλλά παρόλα αυτά χορηγήθηκαν βεβαιώσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Και για τις περιβόητες ΠΕΘ, τις θέσεις προσωπικού ειδικών θέσεων οι ελεγκτές σημειώνουν ότι δεν προβλέπεται δημοσιότητα στις διαδικασίες πρόσληψής τους με αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα διαφάνειας καθώς δεν προβλέπεται και προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επίσης δεν ενεργοποιήθηκε από την ΕΡΤ η διαδικασία του άρθρου 16 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού «περί ετήσιας αξιολόγησης μεταξύ του λοιπού προσωπικού της και του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων βάσει ενιαίων κριτηρίων, με αποτέλεσμα το εν λόγω προσωπικό να μην αξιολογείται ως προς την υπηρεσιακή του απόδοση και το ανατεθέν έργο, δεδομένων και των υψηλών μισθολογικών απολαβών του».

Προβληματικές και μη νόμιμες χαρακτηρίζουν οι ελεγκτές τις συμβάσεις έργου εξωτερικών συνεργατών της ΕΡΤ κατά την τετραετία 2006-2009 καθώς δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού της ΕΡΤ ενώ και οι προβλεπόμενες, ως προαπαιτούμενο, εγκρίσεις της τριμελούς υπουργικής Επιτροπής και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) είτε εκδόθηκαν μετά την υπογραφή των συμβάσεων είτε δεν εκδόθηκαν ποτέ. Σημειώνουν μάλιστα ότι γενικοί διευθυντές και διευθυντές της ΕΡΤ βεβαίωναν ανακριβώς ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις των ΚΥΑ ενώ αυτές δεν είχαν ακόμη εκδοθεί! Την ίδια περίοδο ανανεώθηκαν συμβάσεις εξωτερικών συνεργατών συνοδευόμενες από αυξήσεις κατά παράβαση του αρθρ.6 παρ.2 του Ν.2527/97, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρξε η σχετική μέριμνα για τρίμηνη διακοπή κατά παράβαση των αρθρ. 5 και 6 του ΠΔ 164/04 και καταλήγουν: «Η ΕΡΤ ΑΕ παρά το γεγονός της ετήσιας σύναψης πολυάριθμων συμβάσεων μίσθωσης έργου με δημοσιογράφους για την κάλυψη των αναγκών της, εντούτοις έχει χορηγήσει άδειες παράλληλης απασχόλησης σε μεγάλο ποσοστό μονίμων δημοσιογράφων της, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πλήρης αξιοποίηση τους».

Παράνομη, τέλος χαρακτηρίζεται και η πρόσληψη νομικού συμβούλου-προϊσταμένου της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ το 2006 καθώς δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις του άρθρ.52 παρ.3 του ΓΚΠ για την πρόσληψή του. Να θυμίσουμε ότι από θέση αυτή είχε ουσιαστικά εκδιωχθεί ο μέχρι τότε νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ Β. Κωστόπουλος ο οποίος παρότι έχει δικαιωθεί δικαστικώς ακόμα δεν έχει βρεθεί "φόρμουλα" για την επανατοποθέτησή του στη θέση του προϊσταμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com