Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Επεσε... ΔΝΤ και σε παιδικούς σταθμούς

Την ώρα που η μέση ελληνική οικογένεια δεινοπαθεί από τα σκληρά οικονομικά μέτρα και τις επιπτώσεις του Μνημονίου, βλέπει τα εισοδήματά της να μειώνονται διαρκώς και το κόστος ζωής να αυξάνει, αναζητεί μεθόδους για να εξοικονομήσει χρήματα και να επιβιώσει. Την ίδια ώρα το κράτος πρόνοιας, που τόσος λόγος είχε γίνει γι' αυτό προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα από την κυβέρνησή του, απουσιάζει προκλητικά.


Δεν μπορεί να δοθεί άλλη εξήγηση στο γεγονός ότι ένας σημαντικός θεσμός-στήριγμα για τις εργαζόμενες μητέρες, οι βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί, αντιμετωπίζει και φέτος δεκάδες προβλήματα, ίσως πολύ πιο σοβαρά από άλλες χρονιές. Η έλλειψη προσωπικού, η μειωμένη οικονομική κρατική επιχορήγηση και τα κτιριακά προβλήματα οδηγούν σε κλείσιμο παιδικούς σταθμούς, αναστέλλουν τη λειτουργία κυρίως βρεφικών τμημάτων και αυξάνουν τα τροφεία σε κάποιους από αυτούς.

Και δεν έχει περάσει πολύς καιρός, ούτε χρόνος ακόμα, από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλούσε στη ΔΕΘ και έθετε την παιδεία πρώτη προτεραιότητα, με υποσχέσεις όταν το κόμμα του θα επέστρεφε στην εξουσία, λέγοντας ότι «οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία παντού και τα πανεπιστήμια θα είναι τα νέα μεγάλα έργα για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα».

Αλλά και πρόσφατα, στις 14 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ανέφερε: «...αυτό που κάνουμε είναι να στηρίξουμε τους θεσμούς που δημιουργούν τις προϋποθέσεις στήριξης της εργαζόμενης μητέρας με παιδικούς σταθμούς, ολοήμερα σχολεία και στήριξη των ευπαθών ομάδων...».

Παρ' όλα αυτά, σήμερα, στους περισσότερους δήμους της χώρας επικρατεί αγωνία για το τι θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των Δ.Σ. των παιδικών σταθμών υποστηρίζουν ότι από το νέο σχολικό έτος και ιδιαίτερα από την 1η Ιανουαρίου του 2011, οι παιδικοί σταθμοί όλης της χώρας θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους, ενώ εκφράζουν τους φόβους τους ότι δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα τμήματα των σταθμών, αφού η έλλειψη προσωπικού είναι φέτος το μεγάλο «αγκάθι» γι' αυτούς.

Η νομοθεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο με τους συμβασιούχους όσο και με αυτούς που συνταξιοδοτούνται και δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Εν μέσω των μεγάλων προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι δήμοι, παρατηρείται στροφή των γονιών προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς, αφού πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των τροφείων στους ιδιωτικούς. Ετσι, στους περισσότερους δήμους της χώρας οι αιτήσεις εγγραφής είναι πολύ αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι, χωρίς όμως να μπορούν να ικανοποιηθούν, οδηγώντας τις οικογένειες σε αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com