Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

«Καπνός» τα έσοδα από τον φόρο στα τσιγάρα

«Καπνός» έγιναν τα έσοδα από τον φόρο στα τσιγάρα εξαιτίας της κάθετης πτώσης των πωλήσεων. Τον Μάιο και παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στα δημόσια ταμεία μπήκαν μόλις 97,2 εκατ. ευρώ έναντι 183,6 εκατ. πέρυσι. Δηλαδή, σε ένα δωδεκάμηνο μειώθηκαν κατά 47,05% παρότι ο φορολογικός συντελεστής από το 73,5% εκτινάχθηκε στο 85,7%.



Τα έσοδα του Μαΐου, σε σχέση με του Απριλίου του 2010, ήταν μειωμένα κατά 39,25%. Η μείωση των πωλήσεων των τσιγάρων προέρχεται κυρίως από την αύξηση των τιμών, αλλά και από το λαθρεμπόριο που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Από την πλευρά της η καπνοβιομηχανία για να επιβιώσει μελετά το ενδεχόμενο να ρίξει τις τιμές έτσι ώστε να αποτρέψει την καθίζηση των πωλήσεων και των εσόδων της. Το σενάριο της «διάσωσης» προβλέπει τη μείωση των τιμών στα ακριβά τσιγάρα και συγκεκριμένα στα 3,5 ευρώ το πακέτο από 3,8 ευρώ που πωλείται σήμερα.

Η κατακόρυφη άνοδος της φορολογίας χτύπησε εκτός από τα έσοδα και τις πωλήσεις της καπνοβιομηχανίας, η οποία ήδη καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 20%. Την ίδια στιγμή, τα περίπτερα βιώνουν τη χειρότερη κρίση στην ιστορία τους και τα λουκέτα είναι προ των πυλών αφού η βασική πηγή των εσόδων τους προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων.

Οι περιπτερούχοι
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος, το 57% του ετήσιου τζίρου πραγματοποιείται από τα προϊόντα καπνού. Η κάμψη των πωλήσεων ανησυχεί έντονα την καπνοβιομηχανία.

Στελέχη της βιομηχανίας εξετάζουν σενάριο που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητο. Το ενδεχόμενο να μειωθεί η τιμή του πακέτου είναι αρκετά πιθανό αφού θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η «αιμορραγία» των χαμηλών πωλήσεων. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τελική τιμή του προϊόντος στα 3,5 ευρώ το πακέτο, όταν σήμερα πωλείται προς 3,80 ευρώ και πριν από τις τρεις απανωτές αυξήσεις ήταν στα 3,20 ευρώ.

Με την τρέχουσα τιμή των 3,80 ευρώ το πακέτο, το κράτος εισπράττει τα 3,25 ευρώ και τα υπόλοιπα 55 λεπτά τα μοιράζονται η βιομηχανία, οι πρατηριούχοι και οι περιπτερούχοι. Η μερίδα του λέοντος, δηλαδή τα 39 λεπτά, μένει στη βιομηχανία, οι πρατηριούχοι κρατούν τα 10 λεπτά, ενώ μέχρι πρότινος το κέρδος τους ήταν στα 8 λεπτά, και για τους περιπτερούχους μένουν μόλις 9 λεπτά, ενώ τους αναλογούσαν τα 25 λεπτά όταν η τιμή του πακέτου ήταν στα 3,20 ευρώ. Τέλος να σημειωθεί ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% απο τις αρχές Ιουλίου έχει ενσωματωθεί ήδη στις τιμές των τσιγάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com