Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ποινική δίωξη για κακούργημα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Τάσο Μαντέλη

Την απαγόρευση εξόδου του Τάσου Μαντέλη από τη χώρα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιώαννης Τέντες. Χθες, είχε ομολογήσει ότι το 1998 εισέπραξε 200 χιλ. ευρώ από τη Siemens. Σε έρευνα στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας στο Μαρούσι προχώρησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, έπειτα από εντολή της εξεταστικής επιτροπής.


Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ιωάννης Σακελάκος, άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του πρώην υπουργού, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Νωρίτερα, η Εξεταστική είχε δηλώσει αναρμόδια, όσον αφορά στο ζήτημα της απαγόρευσης εξόδου του Τ. Μαντέλη από την Ελλάδα. Όπως είχε αποσαφηνίσει, μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της βουλής, δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και Αρχές για όσους αναφέρονται στις δυνατότητές της να κινήσει η ίδια τις σχετικές διαδικασίες.

Για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που δεν έχουν παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens, μίλησε εμμέσως ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης και πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Μαντέλη.

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να σταλεί κατεπειγόντως επιστολή με στόχο να δεσμευτούν οι λογαριασμοί που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Μιχαλη Χριστοφοράκου και τη Siemens για την εξόφληση κάθε αξίωσης της εταιρείας από το πρώην στέλεχός της, με το ποσό του 1.2 εκ ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής, Θανάσης Παφίλης, υπογραμμίζει ότι επειδή τα σοβαρότερα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια της Siemens και του γερμανικού κράτους, η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να θέσει το θέμα στη γερμανική κυβέρνηση και να ζητήσει το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com