Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ρουμπίνι : επεκτείνεται η κρίση των κρατικών χρεών

Η κρίση των κρατικών χρεών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά τώρα διαδίδεται σε πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες του ΟΟΣΑ, δηλώνει ο διάσημος – καθώς ήταν από τους ελάχιστους που είχαν προβλέψει την κρίση του 2008 – καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης Νουριέλ Ρουμπίνι.


«Η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους έχει εκραγεί σαν το πλέον σοβαρό θέμα των αναπτυγμένων οικονομιών, κυρίως για τις χώρες της Ευρωζώνης όπως Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, αλλά επίσης για πολλές μεγάλες οικονομίες του ΟΟΣΑ, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων» δήλωσε ο Ρουμπίνι στο Global Economics Web site.

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση συναντάται ήδη με το ΔΝΤ στην Αθήνα, ο άνθρωπος που προέβλεψε την χρηματοπιστωτική κρίση προειδοποιεί πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν από κανένα πακέτο διάσωσης. «Αυτά τα προβλήματα με την Ευρωζώνη ξεκινούν πρωτίστως από ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, υψηλές αυξήσεις μισθών και κόστη εργασίας που υπερβαίνουν την παραγωγικότητα, απειθάρχητες δημοσιονομικές πολιτικές και, επίσης σημαντικό, την ανατίμηση του ευρώ μεταξύ 2002 και 2008» υπογράμμισε ο Ρουμπίνι.

Ευθυγραμμιζόμενος με άλλους "διάσημους απαισιόδοξους" όπως ο Τζορτζ Σόρος, ο Ρουμπίνι πιστεύει πως η διάσωση δεν θα αποδώσει γιατί δεν αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. «Τα τρέχοντα σχέδια ΕΕ/ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας προκάλεσαν το σκεπτικισμό των αγορών, καθώς αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα θέματα όπως η βιωσιμότητα του χρέους».

Να σημειωθεί πως ο Ρουμπίνι εκτιμά πως η Ευρώπη φέτος θα υπολείπεται σε ανάπτυξη (0,9% έναντι 2,8% των ΗΠΑ), ενώ θα ηγηθεί η Ασία (εκτός Ιαπωνίας) με 8,2%, ακολουθούμενη από τη Λ. Αμερική με 4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com