Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Πεζοδρομείται το Σάββατο το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αλλάζει όψη το Σάββατο η αγορά του κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης (ΕΣΘ), και τη συγκατάθεση των αρμόδιων αρχών, πεζοδρομούνται μεγάλα τμήματα τριών εκ των εμπορικότερων δρόμων του κέντρου: Τσιμισκή, Ερμού και Μητροπόλεως.


Για την ακρίβεια πεζοδρομούνται, η Τσιμισκή από την Παύλου Μελά μέχρι και τη Βενιζέλου, η Ερμού από την Αγίας Σοφίας μέχρι τη Βενιζέλου και η Μητροπόλεωνς από τη Βενιζέλου μέχρι την Παύλου Μελά.

Στο τμήμα αυτό της αγοράς, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 7 το βράδυ θα κυκλοφορούν μόνον πεζοί και… λεωφορεία, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κωστής Χαντζαρίδης.

Μάλιστα τις ώρες αυτές οι καταστηματάρχες θα εφαρμόζουν - κατά την κρίση τους - πολιτική χαμηλών τιμών. Για τη διευκόλυνση πεζών και εποχούμενων καταναλωτών η Τροχαία Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει τις επίμαχες ώρες δύναμη 70 τροχονόμων, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την προσπάθεια του ΕΣΘ., όπως είπε ο Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θάνογλου.

Πρόκειται για μια πιλοτική προσπάθεια που στοχεύει στην τόνωση της αγοράς του κέντρου αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της αισθητικής στην περιοχή, σημείωσε ο παριστάμενος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, και Θεσσαλονικιός του κέντρου, Σπύρος Βούγιας. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του εγχειρήματος, σε αντίθεση με το νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας, Θεόδωρο Αθανάσαρο, οι οποίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, επικαλούμενοι εμπειρίες από ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως την "Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο" κατά τις οποίες η ανταπόκριση του κόσμου ήταν περιορισμένη.

"Τα προβλήματα της αγοράς και της οικονομίας δεν λύνονται με τέτοιες αποφάσεις, λύνονται μόνο αν υπάρχει χρήμα", σχολίασε ο κ.Ψωμιάδης ενώ έθιξε και το θέμα της έλλειψης υποδομών, πχ στο θέμα της στάθμευσης στο κέντρο.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν έμφαση και στο οξύ πρόβλημα του παραεμπορίου, με τον αντιδήμαρχο κ. Αθανάσαρο να επιμένει πως "το φαινόμενο δεν λύνεται με αστυνομικά μέτρα εναντίων των αλλοδαπών μικροπωλητών αλλά με δίωξη των ημεδαπών εγκληματιών που εισάγουν τα λαθραία και τον εντοπισμό των αποθηκών όπου τα φυλάνε".

"Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ΚΑΙ θέμα αστυνομίας" παρενέβει ο Σπύρος Βούγιας, προαναγγέλλοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται οργανωμένο σχέδιο δράσης το οποίο θα εφαρμοστεί αρχικά στην Αθήνα και ακολούθως σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το σχέδιο, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο "μετάθεσης" του προβλήματος σε οργανωμένες περιοχές στην περιφέρεια ώστε να μην συμβαίνει τόσο προκλητικά μπροστά στα καταστήματα ανθρώπων που έχουν εργαζόμενους και πληρώνουν φόρους.

Προς ενίσχυση της προσπάθειας του ΕΣΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί το Σάββατο το πλακόστρωτο της νέας παραλίας για ελεύθερη στάθμευση των αυτοκινήτων ενώ ο Οργανισμός Λιμένος επιτρέπει τη δωρεάν τετράωρη στάθμευση στο πάρκινγκ του επιβατικού σταθμού και της πύλης 6 του λιμανιού, με την προσκόμιση απόδειξης αγορών και υπηρεσιών από κατάστημα του κέντρου, αξίας άνω των 50 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com