Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Χρέος να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα

«Το ιστορικό μας χρέος είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες, κάθε απόφαση που δίνει λύσεις σε προβλήματα, που για δεκαετίες προτιμούσαμε να μην αγγίζουμε, κάθε απόφαση που εντέλει υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με θέμα την Οικονομία.


Ζήτησε τη συμμετοχή των μελών της κυβέρνησης σε αυτές τις αποφάσεις, λέγοντας: "Σας κάλεσα σήμερα για να σας ενημερώσω τόσο εγώ, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στο μέτωπο της οικονομίας και για να συζητήσουμε όλοι μαζί της στάση που θα κρατήσει η Κυβέρνηση και άρα η χώρα".

Ο πρωθυπουργός σχολίασε την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat στο 13,6%, διερωτώμενος "που θα κρυφτούν οι γνωστοί ύποπτοι", δηλαδή -όπως είπε- τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα ήταν μονοψήφιο και το "φούσκωσε" το ΠΑΣΟΚ. Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ύστερα από δεκαετίες λαθών, παραλείψεων και επανάπαυσης, χαρακτήρισε όμως "έγκλημα", αυτό που συνέβη από το 2004 έως το 2009.

Μιλώντας για τον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας είπε πως "αν σήμερα η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε όλοι μας. Αν δεν την κάναμε, απλά δεν θα υπήρχε αυτό ο μηχανισμός".

Κατηγόρησε όσους μιλούν για προσφυγή στο ΔΝΤ ότι επιχειρούν να παραπληροφορήσουν τους πολίτες και να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση, σπέρνοντας τον φόβο και τον πανικό. Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επιτήρησης -και από το ΔΝΤ- εξαιτίας των υψηλών ελλειμμάτων των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης είναι ευρωπαϊκός και αποτελεί δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, όπως η παύση πληρωμών και η αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

"Αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω", πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, επισήμανε ότι η υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας πρέπει να γίνεται άμεσα και χωρίς ούτε μια μέρα απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα. "Η 'διαχείριση' είναι λέξη που δεν βρίσκεται στο δικό μας λεξιλόγιο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χώρα βιώνει περίοδο έκτακτης ανάγκης. Διευκρίνισε ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4% φέτος δεν αλλάζει, παρά την αναθεώρηση των στοιχείων από τη Eurostat.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com