Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Το ΔΝΤ θα θέσει τους όρους του, αν η Ελλάδα χρειαστεί δάνειο

«Εάν, και αυτό είναι ένα μεγάλο 'εάν', η Ελλάδα χρειαστεί στήριξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα της την προσφέρει σαν μέλος του που είναι, όπως το κάνει με όλα τα μέλη του. Θα είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ όπως συμβαίνει με κάθε χώρα σε παρόμοια περίπτωση. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους του δανείου όπως συμβαίνει με κάθε άλλη χώρα». Αυτά δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Ντομινίκ Στρος - Καν.


Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη γιατί ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προτιμούσε μία καθαρά ευρωπαϊκή λύση και διαφοροποιούμενος αισθητά από τον Ζαν - Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ, ο οποίος ενώ αρχικά είχε εναντιωθεί στη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά είχε δηλώσει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ελέγχουν την όλη διαδικασία.

Ο Στρος - Καν αφού διευκρίνισε πως ελπίζει και είναι πιθανόν η Ελλάδα να μην χρειαστεί καμία βοήθεια, τόνισε πως δεν θα είναι πρωτοβουλία του ΔΝΤ να προτείνει βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά όπως πάντα συμβαίνει με όλες τις χώρες, θα είναι πρωτοβουλία της Ελλάδας να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Απέφυγε, δε, να ορίσει το ποσό που μπορεί το ΔΝΤ να δανείσει, λέγοντας πως αυτό θα είναι πολλαπλάσιο της ποσόστωσης με την οποία η χώρα συμμετέχει στο ΔΝΤ και θα εξαρτηθεί και από την εκτίμηση του ΔΝΤ για τις ανάγκες της χώρας.

Τέλος, ο Στρος Καν επικρότησε τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα δηλώνοντας αδυναμία να εκτιμήσει εάν χρειάζονται και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com