Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Στάσιμο το οικονομικό κλίμα το τελευταίο 10μηνο στην Ελλάδα

Αισθητά βελτιωμένος (9 μονάδες) ήταν ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ τον περασμένο Φεβρουάριο έναντι του Φεβρουαρίου 2009. Στάσιμος, ωστόσο, παραμένει ο δείκτης έναντι του περασμένου Ιουνίου, οπότε και σημειώθηκε η βελτίωση από τις αρχές του 2009.


Σε βραχυχρόνια, δε, βάση ο δείκτης υποχώρησε κατά 4 μονάδες από τον Ιανουάριο, ενώ συγκριτικά με τα μακροχρόνια επίπεδά του (2001-2009) παραμένει πολύ χαμηλά (25 μονάδες χαμηλότερα στο 72,4 από 97,4) όταν η ΕΕ-27 βρίσκεται πολύ ψηλότερα (95,9) και πολύ κοντά στα μακροχρόνια επίπεδά της (98,4).

Ως προς τους επιμέρους τομείς, κυριαρχεί απαισιοδοξία στους περισσότερους κλάδους και διατυπώνονται δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς η αβεβαιότητα για τον χαρακτήρα και το εύρος των πρόσθετων μέτρων ήταν τουλάχιστον τον Φεβρουάριο διάχυτη.

Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, "τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση και αναμένεται νέα επιδείνωση του δείκτη τον Μάρτιο. Πάντως η οριστικοποίησή τους ήταν απαραίτητη, ώστε να ξεκινήσει μία διαδικασία προσαρμογής επιχειρήσεων και καταναλωτών στα νέα δύσκολα δεδομένα".

Τέλος, η νέα επιδείνωση του δείκτη εκπορεύεται από εξασθένηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στις κατασκευές, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com