Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Στην ανυπαρξία ελέγχων οφείλεται η φοροδιαφυγή υποστηρίζουν οι Έλληνες

Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν πως το φαινόμενο της φοροδιαφυγής οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι δράστες να εντοπιστούν από τις αρχές, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ακόμη, ένας στους οκτώ έλληνες παραδέχεται ότι έχει κρύψει εισοδήματα από την εφορία στο παρελθόν, ενώ το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί τη φοροδιαφυγή «λογική αντίδραση» σε ένα διεφθαρμένο κράτος.


Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι η φοροδιαφυγή οφείλεται στην απουσία ελέγχου. Το 80,2% των φορολογούμενων πιστεύουν ότι οι πολίτες φοροδιαφεύγουν διότι «υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους» από τις αρχές.

Επίσης το 17,9% δηλώνει πρόθυμο να φοροδιαφύγει ακόμα και αν γνωρίζει πως είναι πιθανό να εντοπιστεί, ενώ το 12,2% παραδέχεται ότι έχει δηλώσει μικρότερο εισόδημα στο παρελθόν.

Η απαξιωτική εικόνα που έχουν οι Έλληνες για το ελληνικό σύστημα ελέγχου επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως 45% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αν θελήσει να κρύψει τα εισοδήματα του από την εφορία, μπορεί να το πραγματοποιήσει.

Παρόλα αυτά, οκτώ στους δέκα έλληνες θεωρούν ηθική τους υποχρέωση να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, ενώ πιο επιρρεπής στη φοροδιαφυγή είναι οι νεώτερες ηλικίες. Τέλος, ένας στους δύο πολίτες θεωρεί την φοροδιαφυγή «λογική αντίδραση» σε ένα διεφθαρμένο κράτος.

Η έρευνα «Μελέτη για τη φοροδιαφυγή» πραγματοποιήθηκε από το ΟΕΕ σε συνεργασία με το τμήμα στατιστικής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών με τυχαία δειγματοληψία 747 ατόμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com